Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa - krem z białych warzyw

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 1 szt
cebula biała 2 szt
ząbki czosnku 3-4 szt
masło 1 łyzka
olej 1 łyżka
bulion 1 l
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - krem z białych warzyw

W dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy posiekana w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jego ilość zależy od naszego gustu smakowego. Ja go bardzo lubię więc dodaję sporo.
Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą dodajemy posiekane w kostkę seler korzeniowy i pietruszkę. Całość przesmażamy kilka minut i dodajemy różyczki kalafiora. Podlewamy bulionem tak aby warzywa były całkowicie przykryte. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego, kawałków żółtego sera lub/i chipsa z boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 05.09.2015 20:59
lubię takie kremowe zupy
Konczi 05.09.2015 18:50
Pyszny kremik .. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak