zupa krem pomarańczowo-marchewkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    3 szt
  • pomarańcze

    2
  • skórka otarta z pomarańczy

  • woda

    4 szklanki
  • masło

    łyżka
  • cebula biała

  • wino białe wytrawne

    1/4 szklanki
  • cukier puder

    łyżeczka
  • sól

  • mięta liście

  • kremówka

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

marchewki obrać ,zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.masło stopić w rondlu i podsmażyć na nim obraną i drobno posiekaną cebulę,dodać marchew i jeszcze chwilkę smażyć.następnie wlać wodę,wsypać cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy,gotować pod przykryciem ok.40 min.rondel odstawić z ognia,zupę przestudzić i zmiksować.wtedy dolać sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy,wino i śmietankę.dokładnie wymieszać,doprawić ewentualnie solą,posypać listkami mięty.zupę podawać mocno schłodzoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat