Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • korzeń pietruszki

    300 gramów
  • mleko kokosowe

    200 gramów
  • mleko

    250 mililitrów
  • bulion

    300 mililitrów
  • masło

    1 łyżka
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej kokosowy i smażymy pokrojoną pietruszkę do momentu, aż zacznie uwalniać intensywnie słodki aromat oraz lekko się rumienić (około 10 minut). Następnie zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez kolejne 10 minut tak, aby odpowiednio zmiękła, a mleko się zredukowało. Później wlewamy mleczko kokosowe i znowu gotujemy (około 5 minut), pamiętając o mieszaniu. Na sam koniec dodajemy bulion, szczyptę gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą.

* Krem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go ze świeżymi morelami, rukwią wodną oraz orzechami nerkowca. Nerkowce swoim delikatnie słodkim smakiem doskonale podkreślają smak zupy.

Życzę smacznego! :)

Futka
Krem w wersji z dodatkiem owoców, doskonale sprawdzi się także z mango, ananasem lub gruszką. W wersji wytrawnej świetnym dodatkiem będzie świeży koperek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat