Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)

Składniki:

korzeń pietruszki 300 gramów
mleko kokosowe 200 gramów
mleko 250 mililitrów
bulion 300 mililitrów
masło 1 łyżka
olej kokosowy 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

Porada

Krem w wersji z dodatkiem owoców, doskonale sprawdzi się także z mango, ananasem lub gruszką. W wersji wytrawnej świetnym dodatkiem będzie świeży koperek.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej kokosowy i smażymy pokrojoną pietruszkę do momentu, aż zacznie uwalniać intensywnie słodki aromat oraz lekko się rumienić (około 10 minut). Następnie zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez kolejne 10 minut tak, aby odpowiednio zmiękła, a mleko się zredukowało. Później wlewamy mleczko kokosowe i znowu gotujemy (około 5 minut), pamiętając o mieszaniu. Na sam koniec dodajemy bulion, szczyptę gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą.

* Krem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go ze świeżymi morelami, rukwią wodną oraz orzechami nerkowca. Nerkowce swoim delikatnie słodkim smakiem doskonale podkreślają smak zupy.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak