zupa krem orzechowo-migdałowa pikantna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    15 dkg
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • goździk Prymat

    1 szt
  • pietruszka zielona

    1 gałązka
  • tymianek

    1 gałązka
  • bulion

    3 szklanki
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • żółtko surowe

    1 szt
  • sól

  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny ziarnisty

    2 ziarenka
  • orzechy włoskie

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę i czosnek obieramy,w cebulę wbijamy gozdzik,filet myjemy,wszystko wkładamy do rondla,zalewamy gorącym bulionem,dodajemy ziarenka pieprzu,zieloną pietruszkę,tymianek i gotujemy na małym ogniu 40 min.Mięso wyjmujemy a wywar przecedzamy.Czerwoną cebulę i dwa ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy,szklimy na maśle,wrzucamy orzechy i płatki migdałowe i chwilę smażymy mieszając.Łączymy z przestudzonym wywarem i pieprzem,miksujemy na jednolity gładki krem,gotujemy i doprawiamy do smaku solą.Śmietanę mieszamy z żółtkiem i zaciągamy nią zupę i podgrzewamy.Ugotowane mięso można pokroić w kostkę i dodać do zupy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aacaac 17.07.2011 09:11
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat