Zupa krem ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • por

    kawałek
  • rzodkiewki

    kilka sztuk
  • ogórek gruntowy

    0,5 kg
  • serek topiony

    100 g
  • koperek

    1 pęczek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką foto
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i zagotować.
Krok 2 - Zupa krem ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką foto
W międzyczasie obrać marchew i por. Pokroić. Wrzucić do ziemniaków.
Krok 3 - Zupa krem ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką foto
Rzodkiewki umyć, odciąć końce. Przekroić na 2-4 kawałki. Ogórki wyszorować, odciąć końce, przekroić na 8 kawałków.
Krok 4 - Zupa krem ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką foto
Gdy ziemniaki będą już miękkie wrzucić rzodkiewki i ogórki. Gotować 5 minut. po tym czasie wrzucić serek topiony i zmiksować całość na krem. Postawić na gazie i jeszcze zagotować. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. ¾ wsypać do zupy, resztę zostawić do dekoracji. Zupę doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Krok 5 - Zupa krem ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką foto
Gorącą zupę rozlać na talerze, posypać groszkiem ptysiowym i koperkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 20.12.2013 15:11
dzięki :D :D
Klausia 20.12.2013 14:56
ale Ty masz pomysły :D
RenataZ-et 31.10.2013 22:19
super zupa
Monika58 09.10.2013 03:11
lubię taką
Renata22 04.10.2013 23:35
Przypomniał mi się smak z dzieciństwa;)
SmakolykiJoanny 01.10.2013 15:24
Proste a jaki specjał się prezentuję :)
mysza75 01.10.2013 12:22
Fajna zupka :-)
Magda60 01.10.2013 09:49
krem pysznosci
migotka28 30.09.2013 10:26
pyszna zupka
Adamorek 30.09.2013 10:22
bardzo ciekawa zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat