Zupa krem kalafiorowo-serowy z czosnkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół z kurczaka

    2 litry
  • kalafior

    1 średni
  • serek topiony

    3-4 szt.
  • ziemniaki

    3-4 mączyste
  • czosnek

    1 ząbek
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • śmietana 30%

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem kalafiorowo-serowy z czosnkiem foto
Rosół rozgrzać, dodać pokrojonego dość drobno kalafiora oraz ziemniaki. Ja dodałam także młody lubczyk i łodygi kopru dla aromatu.
Krok 2 - Zupa krem kalafiorowo-serowy z czosnkiem foto
Gotować, aż ziemniaki i kalafior zupełnie zmiękną.
Krok 3 - Zupa krem kalafiorowo-serowy z czosnkiem foto
Zmiksować na krem doprawiając do smaku pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Krok 4 - Zupa krem kalafiorowo-serowy z czosnkiem foto
Dodać pokrojone serki topione w dowolnym smaku. Ja użyłam naturalnych śmietankowych. Ponownie zmiksować na gładki krem.
Krok 5 - Zupa krem kalafiorowo-serowy z czosnkiem foto
Zupę przed podaniem mocno rozgrzać, zabielić śmietaną, a na talerzu posypać płatkami chili lub posiekanym koperkiem. Podawać z ryżem, makaronem lub grzankami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eagle 07.10.2013 14:33
chyba dzisiaj przetestujemy ten przepis:)
aniagdz 04.10.2013 12:11
ulubiona! bardzo często robię! ppolecam!
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 20:01
fajna zupka idealna na jesienne popołudnia
Konczi 03.10.2013 15:51
super zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat