Zupa-krem dyniowo-ziemniaczana.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kg
  • cebula

    2 duże sztuki
  • ziemniaki

    4 średnie sztuki
  • bulion warzywny

    2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    według uznania
  • cząber

    według uznania
  • pestki słonecznika

    według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Warzywa obieramy,płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki,następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
2.Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy na gładką masę.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołami prowansalskimi i cząbrem.
3.Na suchej i gorącej patelni prażymy pestki słonecznika cały czas mieszając.
4.Na talerze nakładamy porcje zupy i posypujemy pestkami.Podajemy od razu gorącą zupę.
Babeczka35
Cząber jest dość pikantny,więc należy dodawać go ostrożnie.Ilość bulionu zależy od tego jak gęsta chcemy mieć zupę.Waga dyni powinna być po obraniu i usunięciu pestek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 05.05.2017 07:38
Dziękuję:)
gusia1000 10.09.2015 17:39
Dobra zupa-krem.
Babeczka35 10.09.2015 08:34
Dziękuję:)
Ada-Gaba 09.09.2015 21:43
wygląda smakowicie
Bernadeta1 09.09.2015 20:01
pyszna zupka
Saga123 09.09.2015 16:56
pychota! :)
Babeczka35 09.09.2015 10:38
Dziękuję:)Zupka jest pyszna:)
gosia56 09.09.2015 08:51
na pewno pyszna zupka;)
Madzai 09.09.2015 08:40
bardzo fajny pomysł
kasiaw 08.09.2015 20:23
bardzo smaczne - polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat