Zupa kalafiorowa na żurku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo nie lubię robić przepisów z książek, czasopism czy z neta. Zawsze czegoś nie doczytam, a i tak zrobię po swojemu. Dlatego kocham eksperymenty w kuchni. Oczywiście kultowe dania mam opanowane, tradycję lubię, choć czasami od niej też odbiegam.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    500 gramów
  • ziemniak

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    250 gramów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • kasza gryczana niepalona

    1,5 łyżki
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
  • zakwas na żur

    500 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • świeży majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki lub kostkę (jak lubicie). Boczek w kostkę. Kalafior dzielimy na większe różyczki.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa z boczkiem, kaszę, liście i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem. Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kalafior i zakwas. Gotujemy do momentu, kiedy kalafior zacznie robić się miękki.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat