Zupa jarzynowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 listki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 łyżki
  • pierś z kurczaka

    40 dag
  • marchew

    30 dag
  • por

    50 dag
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • papryka czerwona

    2 strąki
  • papryka żółta

    2 strąki
  • soczewica zielona

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie,odstawić na 2 godziny.Cebule obrać,podzielić na cząstki.Zagotować 2 litry wody.Włożyć cebulę,listki laurowe,ziarenka pieprzu i mięso.Gotować 45 minut. Seler, marchewkę,strąki papryki i pory oczyścić, pokroić. Soczewicę przełożyć na sitko, opłukać, dobrze osączyć. Mięso wyjąć, rosół przecedzić, odmierzyć 1250 ml, zagotować. Włożyć soczewicę, gotować 30 minut. Po 15 minutach dodać marchewkę i seler. Mięso oczyścić z kości i skóry,pokroić w kawałki.Wrzucić do rosołu z papryką i porami na ok. 5 minut przed końcem gotowania.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Zupę posypać posiekaną natką. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina16 03.06.2012 19:54
dobra zupa
gosia561 28.03.2011 12:46
nie jadłem z soczewicą
aginaa 28.09.2010 18:13
pycha
aginaa 28.09.2010 18:13
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat