Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 20 dag
kości wieprzowe 1 szt
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
seler 1/2 szt
cebula 1 szt
por 1/2 szt
ziemniaki 6 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
koperek 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
kostka rosołowa 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
olej do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa

Kroki postępowania

1
Łopatkę i kość opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować do momentu, aż mięsko będzie miękkie.
Krok 1 - Zupa jarzynowa foto
2
Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę.
Krok 2 - Zupa jarzynowa foto
3
Marchewkę, por, seler, pietruszkę obrać i umyć. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pora pokroić w talarki.
Krok 3 - Zupa jarzynowa foto
4
Tak przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy na 2 łyżkach oleju, ciągle mieszając.
Krok 4 - Zupa jarzynowa foto
5
Doprawiamy wszystko przyprawami. Warzywa muszą być na wpół miękkie.
Krok 5 - Zupa jarzynowa foto
6
Ugotowane miękkie mięsko kroimy na kawałeczki, zostawiamy je w wywarze. Dodajemy całą cebulę, ziemniaki oraz nasze duszone warzywa.
Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę. Ewentualnie doprawiamy i przystrajamy natką oraz koperkiem.
Smacznego:))
Krok 6 - Zupa jarzynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 23.05.2014 09:47
bogata zupa,pychaaaaaaaaa
w mojej kuchni 23.05.2014 09:31
teraz to najlepsza zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak