Zupa gyros

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • przyprawa gyros

    1 opakowanie
  • zupa cebulowa w proszku

    2 opakowania
  • cebula biała

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • sos cygański

    1 butelka
  • sos chili

    1 butelka
  • śmietana 18 proc

    500 g
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa gyros foto
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros. Najlepiej będzie, gdy odstawimy na noc do lodówki żeby przeszło smakiem.
Krok 2 - Zupa gyros foto
Smażymy na odrobinie oliwy. Następnie smażymy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę.
Krok 3 - Zupa gyros foto
Zupy cebulowe mieszamy z wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy usmażonego kurczaka, paprykę i cebulę.
Krok 4 - Zupa gyros foto
Fasolę czerwoną przepłukujemy zimną wodą i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Kociołek cygański mieszamy z 400ml wody. Gotujemy. Gdy zgęstnieje, dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy około 15 minut.
Krok 5 - Zupa gyros foto
Dodajemy śmietanę, jednocześnie mieszając żeby się nie zważyła. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z grzankami lub tostami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat