Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
70 dkg -
papryka żółta
3 szt -
papryka zielona
3 szt -
główka czosnku
1 -
pieczarki
40 dkg -
ziemniaki
70 dkg -
cebula
2 szt -
pomidory w puszce
1 szt -
sól, pieprz
1 -
olej do smażenia
1 -
papryka czerwona
4 szt -
Papryka ostra mielona Prymat
1
Przepis i sposób przygotowania Zupa gulaszowa
Cebule kroimy w cieniutkie piórka - wrzucamy do usmażonego mięsa, dodajemy pół główki czosnku przeciśniętego przez praske - dusimy chwile.
Całość przerzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liść laurowy- gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Obrane pieczarki kroimy w talarki- smażymy, dodajemy resztę czosnku pokrojonego w malutka kostkę ( nie prasowanego), następnie pomidory w puszce - doprawiamy papryką słodka i ostrą.
Ziemniaki obieramy, połowę kroimy w drobną kostkę - resztę wrzucamy w całości , paprykę kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do wywaru. Gdy ziemniaki w całości zmiękną przeciskamy je przez drobne sito, zagęszczamy nimi zupę, dodajemy usmażone pieczarki z pomidorami. Dopiero teraz zupę solimy i doprawiamy do smaku ( pieprz sól, papryka słodka i ostra) - gotujemy jeszcze około 10 minut.
WAŻNE !
pamiętajmy, że sól dodajemy dopiero na koniec, przez cały czas doprawiamy wszystko tylko papryką.
Mięso musi być bardzo miękkie, natomiast papryka półmiękka,
Połowa porcji ziemniaków służy do zagęszczenia zupy, reszta pokrojona w kostke zostaje - nie zagęszczam zupy dodatkowo mąką
Wszystkie porcje podane są przykładowo można dodać mniej lub więcej produktów
Smacznego !!!
Komentarze (1)