Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    70 dkg
  • papryka żółta

    3 szt
  • papryka zielona

    3 szt
  • główka czosnku

    1
  • pieczarki

    40 dkg
  • ziemniaki

    70 dkg
  • cebula

    2 szt
  • pomidory w puszce

    1 szt
  • sól, pieprz

    1
  • olej do smażenia

    1
  • papryka czerwona

    4 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zupa gulaszowa

Mięso kroimy w drobną kosteczke, opruszamy papryką słodką i ostrą - smażymy.
Cebule kroimy w cieniutkie piórka - wrzucamy do usmażonego mięsa, dodajemy pół główki czosnku przeciśniętego przez praske - dusimy chwile.
Całość przerzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liść laurowy- gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Obrane pieczarki kroimy w talarki- smażymy, dodajemy resztę czosnku pokrojonego w malutka kostkę ( nie prasowanego), następnie pomidory w puszce - doprawiamy papryką słodka i ostrą.
Ziemniaki obieramy, połowę kroimy w drobną kostkę - resztę wrzucamy w całości , paprykę kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do wywaru. Gdy ziemniaki w całości zmiękną przeciskamy je przez drobne sito, zagęszczamy nimi zupę, dodajemy usmażone pieczarki z pomidorami. Dopiero teraz zupę solimy i doprawiamy do smaku ( pieprz sól, papryka słodka i ostra) - gotujemy jeszcze około 10 minut.


WAŻNE !
pamiętajmy, że sól dodajemy dopiero na koniec, przez cały czas doprawiamy wszystko tylko papryką.
Mięso musi być bardzo miękkie, natomiast papryka półmiękka,
Połowa porcji ziemniaków służy do zagęszczenia zupy, reszta pokrojona w kostke zostaje - nie zagęszczam zupy dodatkowo mąką
Wszystkie porcje podane są przykładowo można dodać mniej lub więcej produktów


Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

RenataZ-et 09.11.2010 13:45
Pyszny przepis Pani Katarzyno :)) Muszę wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat