Zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    70 dkg
  • papryka żółta

    3 szt
  • papryka zielona

    3 szt
  • główka czosnku

    1
  • pieczarki

    40 dkg
  • ziemniaki

    70 dkg
  • cebula

    2 szt
  • pomidory w puszce

    1 szt
  • sól, pieprz

    1
  • olej do smażenia

    1
  • papryka czerwona

    4 szt
  • papryka ostra mielona

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w drobną kosteczke, opruszamy papryką słodką i ostrą - smażymy.
Cebule kroimy w cieniutkie piórka - wrzucamy do usmażonego mięsa, dodajemy pół główki czosnku przeciśniętego przez praske - dusimy chwile.
Całość przerzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liść laurowy- gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Obrane pieczarki kroimy w talarki- smażymy, dodajemy resztę czosnku pokrojonego w malutka kostkę ( nie prasowanego), następnie pomidory w puszce - doprawiamy papryką słodka i ostrą.
Ziemniaki obieramy, połowę kroimy w drobną kostkę - resztę wrzucamy w całości , paprykę kroimy w drobną kostkę - wrzucamy do wywaru. Gdy ziemniaki w całości zmiękną przeciskamy je przez drobne sito, zagęszczamy nimi zupę, dodajemy usmażone pieczarki z pomidorami. Dopiero teraz zupę solimy i doprawiamy do smaku ( pieprz sól, papryka słodka i ostra) - gotujemy jeszcze około 10 minut.


WAŻNE !
pamiętajmy, że sól dodajemy dopiero na koniec, przez cały czas doprawiamy wszystko tylko papryką.
Mięso musi być bardzo miękkie, natomiast papryka półmiękka,
Połowa porcji ziemniaków służy do zagęszczenia zupy, reszta pokrojona w kostke zostaje - nie zagęszczam zupy dodatkowo mąką
Wszystkie porcje podane są przykładowo można dodać mniej lub więcej produktów


Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 09.11.2010 13:45
Pyszny przepis Pani Katarzyno :)) Muszę wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat