Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe składniki

łopatka bez kości 1/2 kg
papryka czerwona 1 szt
ziemniaki 4 szt
pomidory 2 szt
cebula 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
smalec 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
margaryna do smażenia 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżeczki

Bulion

woda 1 litr
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziela

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa

1. Ugotować bulion: Warzywa obrać, przekroić wzdłuż, wrzucić do wody i gotować wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką do miękkości warzyw.
2. Mięso umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanej margarynie ok 15min, często mieszając.
3. Cebule pokroić w kostkę, dodać do przyrumienionego mięsa, chwilę podsmażyć. Wlać bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować zupę na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
4. Paprykę, ziemniaki i sparzone ze skórki pomidory pokroić w większą kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości.
5. Słodką paprykę przyrumienić na smalcu, dodać do zupy.
6. Zupę zagęścić mąką pszenną rozmieszaną w małej ilości wody, przyprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 05.01.2016 10:49
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak