Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • wołowina

    500 g
  • pieczarki

    500 g
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchew

    3 sztuki
  • pomidory

    2 sztuki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • bulion warzywny

    1,5-2 l
  • wino czerwone

    200 ml
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka żółta

    2 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • kminek Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • smalec

    1/4 kostki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa gulaszowa

Paprykę myjemy, formę do pieczenia wykładamy pergaminem, umieszczamy na niej paprykę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Następnie wkładamy do foliowego worka i czekamy aż ostygnie. Następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Mięs kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Powinno być mocno zrumienione. Przekładamy do rondla a na patelnię wlewamy wino i "czyścimy" nim patelnię.

Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę,szklimy na smalcu, dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę obsmażamy, następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę, a kiedy się przesmaży dodajemy do garnka z mięsem. Patelnię czyścimy odrobiną bulionu, który też dodajemy do garnka.

Pieczarki kroimy w półplasterki i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy do mięsa.

Na koniec dodajemy ziemniaki z marchewką i bulionem, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

agataw1990 02.02.2015 16:16
Z chęcią zjadłabym dzisiaj taką
Zdzisław 24.09.2014 20:38
dla mnie to pyszna zupa na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat