Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z ziemniakami na rosole drobiowym
Zupa grzybowa to świąteczny przysmak, który chętnie jemy podczas Wigilii lub pierwszego dnia świąt. Zupa będzie smaczniejsza, jeśli grzyby podsmażymy wcześniej na maśle, na mocnym ogniu. Wyrazistości w smaku doda garść grzybów suszonych. Z tego przepisu dowiesz się:
- jak ugotować zupę grzybową
- jakie grzyby wybrać do zupy
- co dodać do zupy grzybowej
1. Grzyby oczyść, umyj dokładnie w zimnej wodzie i dobrze osusz na sicie. Większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki, małe grzybki pozostaw w całości.
2. Rosół podgrzej, dodaj suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.
3. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby i podsmaż na mocnym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody. Następnie smaż przez około 10 minut.
4. Podsmażone grzyby dodaj do rosołu i gotuj przez około 20 minut. Na patelnie wylej odrobinę rosołu i podgrzej. Za pomocą łopatki zbierz z dna patelni "smaki" i przelej do zupy.
5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Ugotuj do miękkości. Gorącą zupę podawaj z odrobiną śmietany.