Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z ziemniakami na rosole drobiowym

5.0
(32)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa grzybowa to tradycyjne danie, które przygotowujemy na Wigilię lub kolejny dzień świąt. Można podawać ją z różnymi składnikami: suszonymi grzybkami, makaronem, kluskami lanymi lub ziemniakami. 

Składniki:

grzyby leśne
850 gramów
rosół drobiowy
2 litry
ziemniaki
4 sztuki
grzyby suszone
50 gramów
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 ziarna
Sklep Prymat
masło
2 łyżki
Sól kamienna spożywcza jodowana
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
śmietana 30%
100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z ziemniakami na rosole drobiowym

Zupa grzybowa to świąteczny przysmak, który chętnie jemy podczas Wigilii lub pierwszego dnia świąt. Zupa będzie smaczniejsza, jeśli grzyby podsmażymy wcześniej na maśle, na mocnym ogniu. Wyrazistości w smaku doda garść grzybów suszonych. Z tego przepisu dowiesz się:

- jak ugotować zupę grzybową

- jakie grzyby wybrać do zupy

- co dodać do zupy grzybowej

1. Grzyby oczyść, umyj dokładnie w zimnej wodzie i dobrze osusz na sicie. Większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki, małe grzybki pozostaw w całości.

2. Rosół podgrzej, dodaj suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.

3. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby i podsmaż na mocnym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody. Następnie smaż przez około 10 minut.

4. Podsmażone grzyby dodaj do rosołu i gotuj przez około 20 minut. Na patelnie wylej odrobinę rosołu i podgrzej. Za pomocą łopatki zbierz z dna patelni "smaki" i przelej do zupy.

5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Ugotuj do miękkości. Gorącą zupę podawaj z odrobiną śmietany.


Do zupy można użyć różnych grzybów. Doskonale sprawdzą się borowiki, podgrzybki oraz maślaki.

Rosół drobiowo-wołowy można zastąpić wywarem warzywnym.

Zupę grzybową można też podawać z makaronem np. łazankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 12.10.2014 10:26
pyszna zupka
Motorek 11.10.2014 13:34
bardzo dobra
EmciaPichci 26.09.2014 10:25
bardzo lubię taką zupkę :)
Futka 23.09.2014 08:37
Wspaniała, smaczna i aromatyczna zupka! :)
Kejti 20.09.2014 17:58
Grzybową uwielbiam :-)
Zdzisław 11.09.2014 22:13
dla mnie smaczna zupa ugotowana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak