Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    0,5 kg
  • marchewka

    3
  • pietruszka

    2
  • seler

    1
  • ziemniaki ugotowane

    4
  • cebula

    2
  • czosnek

    2
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Szafran nitki Prymat

  • masło

    2 łyżki
  • krem fraiche

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, wkładamy grzyby i pokrojone warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek. Przyprawiamy do samku solą, pieprzem i szafranem. Gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy wodę. Gotujemy przez ok. 40 minut. Potem dodajemy pokrojone, ugotowane wcześniej ziemniaki. Czekamy aż wywar ochłodnie. Wszystko miksujemy, odcedzamy przez sitko. Podgrzewamy dodając masło i krem fraiche.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 19.02.2012 00:13
Ulubiona zupka mojego mężusia
SmakolykiJoanny 29.09.2010 08:58
egzotyczna
justyna111 02.09.2010 17:30
uwielbiam zupę grzybową

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat