Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
groch
30 dag. -
wędzony boczek
20 dag. -
kości wieprzowe
1/2 kg. -
włoszczyzna
25 dag. -
cebula
1 sztuka -
mąka
2 dag. -
czosnek
2 ząbki -
majeranek
- - -
tłuszcz
- - -
sól
- - -
Liść laurowy suszony Prymat
- - -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
- -
Sposób przygotowania
Ugotować wywar z włoszczyzny, kości wieprzowych, boczku, liścia laurowego. Groch przetrzeć przez sito, przelać odcedzonym wywarem. Pokroić boczek w kostkę, dodać do zupy.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na złoto, dodać mąkę i zarumienić, połączyć z zupą i zagotować. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy.
Zupę doprawić pieprzem, solą, ewentualnie jak ktoś lubi Kucharkiem uniwersalnym, do zupy dodać również majeranku. SMACZNEGO !!!
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się