ZUPA GROCHOWA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groch

    30 dag.
  • wędzony boczek

    20 dag.
  • kości wieprzowe

    1/2 kg.
  • włoszczyzna

    25 dag.
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    2 dag.
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

    - -
  • tłuszcz

    - -
  • sól

    - -
  • liść laurowy

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Kolejnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, dopiero miękki osolić.
Ugotować wywar z włoszczyzny, kości wieprzowych, boczku, liścia laurowego. Groch przetrzeć przez sito, przelać odcedzonym wywarem. Pokroić boczek w kostkę, dodać do zupy.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na złoto, dodać mąkę i zarumienić, połączyć z zupą i zagotować. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy.
Zupę doprawić pieprzem, solą, ewentualnie jak ktoś lubi Kucharkiem uniwersalnym, do zupy dodać również majeranku. SMACZNEGO !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 30.03.2013 08:26
dawno takiej zupy nie jadłam
MAR3STA 06.04.2011 23:47
mniam zupka;)
Gosia40 06.04.2011 14:28
uwielbiam grochową!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat