Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 300 g
boczek wędzony 100 g
ziemniaki 4 szt (średniej wielkości)
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka (mielona)
kolendra mielona 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
tymianek 1 łyżeczka
kozieradka 1 łyżeczka (mielona)
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa


Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie osączamy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i boczek oraz pora pokrojonego w piórka. Całość zalewamy wodą (ok. 1,5 l), solimy, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Godzinę po gotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 15.11.2015 19:07
Bardzo lubię taką zupę :)
Grazyna0211 15.11.2015 17:58
smaczna fasolówka
Anna169Hosz 15.11.2015 16:48
Jesienne klimaty, też lubię taką zupę:)
adelajda 15.11.2015 16:19
Ulubiona zupa mojego męża :)
w mojej kuchni 15.11.2015 16:00
taką zupę lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak