Zupa dyniowa z marchwią i ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna, prosta i rozgrzewająca zupa z dyni, która dzięki różnym dodatkom będzie smakować inaczej, a podana z grzankami smakuje wybornie.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • dynia

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • imbir

    100 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty

Grzanki;

  • bułki

    2 sztuki
  • masło

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, następnie pokroić na kawałki.
Ziemniaki obrać opłukać, pokroić w większą w kostkę. Cebulę po obraniu, również pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plastry.

Do garnka włożyć przygotowane warzywa, dolać około 2 litrów wody, posolić i gotować około pół godziny. Pod koniec gotowania dodać obrany, pokrojony imbir oraz szklankę rosołu, zmiksować na papkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z kleksem śmietany i grzankami.

Bożena Matuszczyk
Dynia - około 1 kg Imbir - świeży, mały kawałek ewentualnie można doprawić mielonym imbirem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 19:42
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat