Zupa dyniowa Eli z kluseczkami

Zupa dyniowa Eli z kluseczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dyni (ja miałam makaronową)

    2 kg
  • kolendry Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnku granulowanego Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • mleczko kokosowe

    200 ml
  • bulion drobiowy

    1 kostka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa dyniowa Eli z kluseczkami

pozostałe składniki:

3 jajka
3 czubate łyżki szpinaku mrożonego
10-12 łyżek kaszy manny (w zależności od wielkości jajek)

Z dyni wyjąć pestki i razem ze skórką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-45 minut w zależności od grubości miąższu.Upieczoną dynię ostudzić i wyjąć łyżką ze skórki.Szpinak (ja miałam paczkę 450 g) rozmrozić i przełożyć na drobne sitko do odsączenia.Ziarna kolendry uprażyć na małej,suchej patelni,wrzucić do moździerza i rozetrzeć.Zagotować 1.5 litra wody i wrzucić kostkę bulionową.Do bulionu dodać dynię,chwilę pogotować i zmiksować.Do zupy dodać mleczko kokosowe,kolendrę,imbir,czosnek i jeszcze raz zagotować.Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać przegotowanej wody.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Jajka rozbełtać w garnuszku,dodać 3 czubate łyżki szpinaku (z reszty szpinaku ugotować zupę),wymieszać,dodać kaszę manną,jeszcze raz wymieszać i odstawić na kilka minut,żeby kasza manna napęczniała.W szerokim,niskim garnku zagotować osoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku wrzucać kluseczki.Gotować na małym ogniu do miękkości,przez około 10-15 minut.Zupę dyniową podawać ze szpinakowymi kluseczkami,posypaną uprażonymi pestkami dyni.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

FAFIK 03.04.2011 21:05
Pięknie podana!
borgia 30.10.2010 16:30
Śliczna...
eli_555 30.10.2010 00:24
Zapomniałam dodać w składnikach 1-1.5 łyżeczki imbiru w proszku.W opisie jest podany.
agnieszka189 20.10.2010 14:08
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat