Zupa czosnkowo-cebulowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • seler korzeniowy mały

    1 sztuka
  • czosnek

    2 główki
  • masło

    4 łyżki
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • śmietana 30%

    100 ml
  • sól do smaku

    1,5 łyżeczki
  • chleb razowy

    4 kromki
  • masło

    2 łyżki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • pieprz czarny grubo mielony

    4 szczypty
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa na bulion umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka zalać wodą aby przykryła warzywa, ugotować bulion. Pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (uwaga aby cebula i czosnek nie zbrązowiały). Cebulę i czosnek posypać dwoma łyżkami mąki, gotować 3 minuty. Do cebuli i czosnku dodać wino, gotować dwie minuty mieszając. Do całości dodać bulion i śmietanę, gotować na średnim ogniu przez około 20 min., aż zupa zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami masła, opiekać grzanki z obu stron. Zupę podawać z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 01.05.2013 13:38
pyszna zupka!
Kuchareczka2 07.02.2013 15:37
genialna
treonina 08.01.2013 16:57
to zupa dla mnie! super
mirosława4 21.12.2012 16:26
fajny przepis warty wypróbowania
paula99926 28.11.2012 23:42
bardzo lubię
Iwusia 10.09.2012 23:28
fantastyczna
Kas2 05.09.2012 20:44
bardzo apetyczna
anika711 29.08.2012 09:32
Muszę spróbować takiej wersji zupy czosnkowej!!
adelajda 08.06.2012 21:12
Super !!!!!
cooleczka 27.05.2012 16:58
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat