Zupa czosnkowa na winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    10 ząbków
  • ziemniak

    1/2 kg
  • wino białe

    1/2 szklanki
  • cebula

    2
  • pieprz

  • sól

  • bulion drobiowy

    1-1,2 litra
  • oliwa

    2 łyzki
  • natka pietruszki

    łyzeczka
  • czosnek neidźwiedzi

    łyzka
  • śmietana

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki porkoic w ksotkę. Rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i czosnek, zeszklić. Dodac ziemniaki, smazyc ok 5 minut. Zalac winem. Przykryc i dusic ok 15minut. Potam wlać bulion, dodac ziola, pieprz do smaku i gotowac jeszcze jakies 15 minut az ziemniaki bedą miękkie. Z zupy wyjac część ziemniaków odlozyc. Reszte ziemników zmiksowac na gładko, dodajac śmietane. do zupy dodać odłozone ziemniaki. Zupe wlac na talerze posypac jeszce ozosnkiem niedźwiedzim.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna108 13.12.2011 11:49
bardzo lubię zupę czosnkową, ale na winie jej jeszcze nie robiłam
suzana 06.11.2010 09:37
Musi być smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat