zupa chrzanowo czosnkowa na zakwasie żytnim

zupa chrzanowo czosnkowa na zakwasie żytnim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    0,5 litra
  • czosnek

    5-6 ząbków
  • chrzan

    3 łyżki
  • wywar warzywny

    0,5 litra
  • majeranek

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    lub pestki dyni
  • sól

  • śmietana kwaśna

    2-3 łyżki
  • zielenina

    do ozdoby
  • mąka żytnia

    4-5 razowa
  • chleb razowy

    skórka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest to zupa w wersji wegetariańskiej. W dużym słoju umieścić mąkę razową żytnią, starą skórkę chleba razowego (najlepiej pieczonego na zakwasie) i 3 ząbki czosnku, zalać wodą letnią i dobrze zamieszać. Słój zakryć gazą przymocowaną gumką i odstawić na 4-5 dni. Codziennie należy przynajmniej raz zamieszać łyżką drewnianą. Po tym czasie (jak jest ciepło wystarczą 4 dni) sporządzić wywar z włoszczyzny (około 0.5 litra), warzywa wyciągnąć i zrobić np sałatkę czy zjeść do obiadu (ja zostawiam 1 marchewkę do zupy). Do wywaru przelać zawartość słoja, dobrze połączyć i ugotować. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Na końcu dodać chrzan i rozgnieciony z solą czosnek (około 3 ząbków) i śmietanę. Podawać można z oliwą i posypane pestkami i dowolną zieleniną. Można dodać też ziemniaki, jak ktoś lubi jeszcze bardziej treściwą zupę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 24.07.2013 17:28
ciekawi mnie smak tej zupy
Krystyna32 22.07.2013 16:26
świetna zupka
IZABELA29 16.07.2013 13:59
ciekawa propozycja
ben-ka 16.07.2013 10:10
Takiej nie jadłam.
Pietruszka 12.06.2013 09:10
ciekawa zupa, mój synuś uwielbia takie
ONY_za_kare 07.04.2013 10:14
chętnie zjadłbym taką zupkę!
anemon 13.03.2013 10:55
Bardzo ciekawy pomysł na zupę, a chrzan w zupie bardzo lubię.
Ewelina38 11.01.2013 11:27
takiej nie jadłam, ale pysznie wygląda
Mati13 09.01.2013 20:59
musi być na prawde dobra
Wafelek2601 06.01.2013 00:23
Taką zupkę warto ugotować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat