Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa botwinka z kwaśną śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
bulion warzywny 1 litr
sok z cytryny 1/2
cukier 2 łyżki
ząbek czosnku 1
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól gruboziarnista
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa botwinka z kwaśną śmietaną

Całą botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w mniej więcej centymetrowe kawałki (buraczki można zetrzeć).
Gotujemy w bulionie z cukrem, sokiem z cytryny i pokrojonym w plasterki czosnkiem przez 10-15 minut na małym ogniu.
Do kwaśnej śmietany dodajemy trochę gorącej botwinki, hartujemy, zaprawiamy całością naszą zupę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Najprostsza zupa botwinkowa jest właśnie gotowa! Możemy podawać ją bez śmietany, zagęszcząć mąką czy też podawać z dodatkowymi warzywami, zieleniną lub jajkiem. Ja postawiłem dzisiaj wyłącznie na sadzone jajko.

Smacznego :)! Bon appetit :)!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.06.2017 16:35
pyszna zupa
RenataZ-et 24.05.2017 12:58
świetny pomysł
slodkieniebo 24.05.2017 09:47
Pyszna zupa :)
Madzai 24.05.2017 08:00
Moje smaki :)
Róża1 24.05.2017 01:25
superowa !!!!!!!!
jagoda5913 24.05.2017 00:35
uwielbiam takie zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak