Zupa botwinka z kwaśną śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • bulion warzywny

    1 litr
  • sok z cytryny

    1/2
  • cukier

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    1
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • sól gruboziarnista

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całą botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w mniej więcej centymetrowe kawałki (buraczki można zetrzeć).
Gotujemy w bulionie z cukrem, sokiem z cytryny i pokrojonym w plasterki czosnkiem przez 10-15 minut na małym ogniu.
Do kwaśnej śmietany dodajemy trochę gorącej botwinki, hartujemy, zaprawiamy całością naszą zupę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Najprostsza zupa botwinkowa jest właśnie gotowa! Możemy podawać ją bez śmietany, zagęszcząć mąką czy też podawać z dodatkowymi warzywami, zieleniną lub jajkiem. Ja postawiłem dzisiaj wyłącznie na sadzone jajko.

Smacznego :)! Bon appetit :)!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 03.06.2017 16:35
pyszna zupa
RenataZ-et 24.05.2017 12:58
świetny pomysł
slodkieniebo 24.05.2017 09:47
Pyszna zupa :)
Madzai 24.05.2017 08:00
Moje smaki :)
Róża1 24.05.2017 01:25
superowa !!!!!!!!
jagoda5913 24.05.2017 00:35
uwielbiam takie zupki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat