Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    3 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    2 łyzki
  • masło

    3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • sól

    do smaku
  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • borowiki

    8 sztuk
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka nalać 2 litry wody, wrzucić skrzydełka, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, lubczyk oraz ziarna jałowca i zagotować pod przykryciem. Zebrać szumowiny i dodać obrane i pokrojone warzywa oraz “podpaloną” na gazie cebulę obraną z łupek. Gotować pod przykryciem ok 30 minut pod przykryciem.
Borowiki oczyścić i pokroić w plasterki, podsmażyć na złoto na 3 łyżkach masła i dodać do wywaru i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą do smaku.
Szklankę napełnić wodą do połowy i wymieszać dokładnie ze śmietaną i mąką. Wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Zagotować zupę.
Podawać z makaronem oraz świeżą natką pietruszki.

Smacznego! Karla

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 17.02.2013 14:45
bardzo smaczna
Anna169Hosz 18.01.2013 15:01
Zapowiada się smaczna zupa.
emeslive 16.10.2012 15:23
Bardzo apetyczne zdjęcie. A zupa... super, bo dużo przypraw, aromatyczne borowiki i skrzydełka dla pełniejszego smaku. Podoba mi się ten przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat