Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa a'la cygańska

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 20 dag
cebula 2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
kiełbasa śląska 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
ziarenka pieprzu 3 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,5 łyzeczki
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa a'la cygańska

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się dobrze zrumieni przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy i przekładamy do boczku. Kiełbasę również kroimy w kostkę i smażymy na tym samym oleju. Smażymy 4 minuty i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby zakryć składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę słodką, szczyptę soli i zagotowujemy.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gdy będą na wpół miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy.
Jeśli chcemy żeby potrawa była bardziej ostra dodajemy chilli wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 23.02.2014 17:04
smaczna,syta zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak