Zrazy wieprzowe w pikantnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    6 kawałków
  • zioła prowansalskie

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • cebula

    3 szt
  • smalec

    2 łyżki
  • pasta pomidorowa

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • biały ocet winny

    0,5 szklanki
  • cukier

    1 szczypta
  • ziarena kolendry

    0,5 łyżeczki
  • liść laurowy

    2 szt
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: ½ szklanki białego octu winnego, 1 cebula pokrojona w kostkę, ½ łyżeczki ziaren kolendry, 5 ziaren ziela angielskiego Prymat, 2 listki laurowe Prymat, szczypta ostrej papryki Prymat, po 1 łyżeczce soli i cukru. Składniki marynaty zagotować i przestudzić. Mięso zbić tłuczkiem, zalać marynatą i zostawić na 24 godz. w lodówce. Następnie osączyć z marynaty, obtoczyć w mące, obrumienić na smalcu z obu stron i przełożyć do rondla. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę, wsypać zioła i dodać do mięsa. Doprawić papryką, wlać połowę przecedzonej marynaty i dusić na małym ogniu około 1 godz. Podczas duszenia dolać resztę marynaty. Podawać z ryżem lub makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 07.05.2012 22:12
super pomysł
berys18 07.05.2012 22:12
super pomysł
berys18 07.05.2012 22:12
super pomysł
novita26 23.12.2011 12:18
fajne
novita26 23.12.2011 12:18
fajne
artur7 25.08.2011 12:50
fajne
Tika4444 18.04.2011 09:18
fajny przepis
Bart 19.02.2011 20:15
bardzo lubię
AgaS10 09.02.2011 11:59
konkrecik:)
szajba2 30.12.2010 14:48
zrazy, makaron, dobry sos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat