żona dziada

żona dziada

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier kryształ

    100 g
  • mleko

    1 łyżka
  • drożdże

    20 g
  • żółtko jajek

    2
  • jajko

    1
  • masło

    100 g
  • cukier wanilinowy

    50 g
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania żona dziada

mleko podgrzać do temperatury 30 stopni. Dokładnie rozprowadzić w nim drożdże. dodać jedną trzecią maki i 2-3 łyżki cukru. wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dodac pozostałe skłądniki i całość wyrabiać aż ciasto stanie się głądkie. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszzcem formy babkowej i postawić do wyrośniecia. piec w tem. 200 stopni. Po upieczeniu posmarowac lukrem przyozdobić skórka i rodzynkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat