Żółta cukinia z ryżowym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia żółta

    1
  • pomidory

    2
  • cebula

    1
  • czosnek ząbki

    2
  • mozarella

    200 gram
  • ryż

    100 gram
  • ser żółty

    3 dag
  • masło

    1 łyzka
  • jajko

    1
  • sól

  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • jarmuż

    do dekoracji
  • Kostki rosołowe Kucharek

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
Żółtą cukinię o gigantycznym rozmiarze dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy ją w ok. 8cm plastry. Łyżką do wydrążania owoców pozbywamy się wnętrza cukinii tak na ok. 4-5cm w głąb – nasionka i miąższ wyrzucamy. W niedużym garnku nastawiamy 3 szklanki wody, dodajemy szczyptę soli i kiedy zacznie wrzeć wkładamy woreczek z ryżem i gotujemy 13 minut – tak aby nie był całkiem miękki.
Krok 2 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w niewielką kostkę, kiedy cebulka się zrumieni dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż się całkiem rozpadną.
Krok 3 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
Do miseczki przekładamy ugotowany i odcedzony ryż, usmażone z cebulą pomidory oraz drobno pokrojoną mozarellę, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy
Krok 4 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
Do chłodnego farszu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy, po czym farsz z ryżu przekładamy do wydrążonych cukinii
Krok 5 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wlewamy tyle wody aby poziom był mniej więcej w 1/2 wysokości cukinii, dorzucamy 2 kostki rosołowe. Cukinie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*, 3 minuty przed wyjęciem posypujemy faszerowane cukinie drobno startym serem żółtym.
Krok 6 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
Na talerzu układamy liście jarmużu, na środku kładziemy gorącą cukinię i dekorujemy ją natką pietruszki. Danie bardzo smaczne, zdrowe i efektowne :) Polecam! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 21.08.2013 15:49
Wygląda bardzo barwnie i zapewne jest bardzo smaczne
Klausia 25.01.2013 17:53
wygląda bardzo ciekawie i smakowicie :)
Mysiunia 21.01.2013 22:11
to nie dynia, tylko cukinia :) Można jeść, aczkolwiek ja zrezygnowałam, ponieważ farsz był na tyle sycący, że nie dało rady wcisnąć nic więcej :) A "cukiniowe" miseczki zostały zjedzone przez kury :D
pacpaw 21.01.2013 21:59
wielkie plus za pomysł. Dynia tez można jeść czy jest tylko półmiskiem?
RenataZ-et 09.12.2012 20:32
bardzo fajny pomysł
rutynka 23.08.2012 16:27
wygląda baardzo apetycznie:)
wedith1 23.08.2012 10:10
Baaaardzo mi się podoba to danie:)
caralajna 20.08.2012 13:24
zdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania przepisu.. :)
Kuchareczka2 18.08.2012 15:46
super pomysł na wykorzystanie cukinii
Katarzyna/kate1980 16.08.2012 21:51
ślicznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat