Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocisty kurczak faszerowany

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
mielona wieprzowina 250 g
koperek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Złocisty kurczak faszerowany

Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki.
Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z papryką i koperkiem.
Wnętrze kurczaka nacieramy częścią oleju z przyprawą. Nakładamy farsz, dokładnie wypełniając wszystkie otwory. Za pomocą igły i nitki zaszywamy kurczaka wzdłuż grzbietu.
Nacieramy całe mięso pozostałą mieszanką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia skórki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 15.07.2015 23:22
Dziękuję :) Kurczak smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Laila2786 11.07.2015 12:14
smaczny kurczaczek
ben-ka 11.07.2015 09:25
To jest to, co bardzo lubię.
Ewa Wojtaszko 11.07.2015 08:47
schrupałabym :)
RenataZ-et 10.07.2015 23:34
Wygląda bardzo smacznie
bogusia 82 10.07.2015 22:58
Pyszne jedzonko:)
Iwusia 10.07.2015 22:47
ależ on musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak