Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złociste pierogi z mięsem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
mięso wieprzowe bez kości 0.5 kg
ćwiartka z kurczaka
cebula 1 szt
olej do smażenia
czosnek 1 ząbek
przyprawy
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Złociste pierogi z mięsem

z mąki,wody i soli zagnieść elastyczne ciasto,owinąć w folię i odstawić.


Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie
(można użyć mięsa z rosołu -drobiowe,wołowe).


Cebulke pokroić dowolnie i zeszklić na oleju.
Mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulką.
dodać do mięsa tłuszcz na którym smażyła sie cebulka(masa ma być lekko kleista).
doprawić do smaku solą i pieprzem.


Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka i lepić pierogi
( ja lepiłam maszynką do pierogów)


Gotować w osolonej wodzie około 5-7 minut od wypłynięcia.


Pierogi wyciągać z wody bezpośrednio na patelnie z rozgrzanym tłuszczem(masło lub olej)
podsmażać na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym lub chrzanowym


SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak