złociste dukaty z indyka, kaszy jaglanej i kalafiora

złociste dukaty z indyka, kaszy jaglanej i kalafiora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • pierś z indyka

    ok.300g
  • kalafior

    różyczki 150g
  • suszone pomidory

    4
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżka
  • jajko

    1
  • kmin rzymski

    1 łyżeczka
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • sambal oelek

    1 łyżeczka
  • cebula

    1/2
  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kalafiora gotujemy na miękko a następnie miksujemy na puree.
Indyka mielimy. Ostudzoną kaszę oraz puree z kalafiora wrzucamy do miski, dodajemy indyka, posiekaną cebulkę, natkę,suszone pomidory,sambal oelek, jajko oraz wszystkie przyprawy. Jeśli masa jest zbyt kleista, można dodać trochę mąki lub np. siemienia lnianego.Formujemy z masy kotleciki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć dukaty na złocisto z obydwu stron.
Jako dodatek podałam świeżą bagietkę i sałatkę z pomidorów z fetą.
Smacznego.
brioszka
Kotleciki można mrozić :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Monika-twin

02.07.2015 16:46
super koteleciki

irenka

01.07.2015 20:27
super przepis,na pewno pyszne jedzonko

Kasnaj

01.07.2015 20:09
pyszny pomysł

Adamorek

01.07.2015 19:10
apetycznie złociste

Grazyna0211

01.07.2015 18:54
fajny pomysł

Edith85

01.07.2015 16:56
dla mnie to kotleciki idealne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat