Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki duże
1 kg -
sól
-
pieprz
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
4 łyżki -
majeranek
1 łyżka -
Koperek suszony Prymat
1 łyżka -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1 łyżka -
mąka
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Ziołowe frytki
Frytki powinny być długie i cienkie. Przekładamy je na sitko, aby dobrze obeschły z wody.
Przekładamy je na blachę do pieczenia. doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi ziołami. Dokładnie je mieszamy, aby każdy ziemniak był w przyprawach.
Rozkładamy je na blaszce i obsypujemy mąką. Pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zarumienione.
Komentarze (5)