Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym
Kroki postępowania
Mleko z wodą lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże.
Do mąki wsypujemy : sól, cukier, suszoną przyprawę pomidorowo-bazyliową.
Wszystko dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem .
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość , ciasto dzielimy na dwie części. ( blaszka 22/9 cm. i 21/21 cm.)
Podsypujemy mąką i rozklepujemy ciasto na szerokość blaszek.
Na ciasto wykładamy pokrojone w paski suszone pomirory, szynkę i srebrzysty ser pleśniowy. Do prostokątnej blaszki użyłam 1/3 składników nadzienia.
W blaszce kwadratowej użyłam 2/3 składników nadzienia i nie rokowałam ciasta.
Ciasta pieczemy w 180 C ok.35 minut.