Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
mleko 2% 1 szklanka
woda 1/3 szklanki
olej rzepakowy 3 łyżki
cukier 2 płaskie łyżki
sól 1 łyżeczka
drożdże 50 g
jajko 1 duże
przyprawy pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim 2 pełne łyżki

nadzienie

szynka wieprzowa wędzona 200 g
suszone pomidory 8-9 sztuk
ser pleśniowy niebieski 100 g
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat do posypania
Zalewa: z suszonych pomidorów do smarowania wierzchu

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Mleko z wodą lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże.
Do mąki wsypujemy : sól, cukier, suszoną przyprawę pomidorowo-bazyliową.
Krok 1 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto
2
Dodajemy resztę składników : jajko, mleko z rozpuszczonymi drożdżami i olej.
Wszystko dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem .
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość , ciasto dzielimy na dwie części. ( blaszka 22/9 cm. i 21/21 cm.)


Krok 2 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto
3
Każdą część ciasta znów dzielimy na dwie części .
Podsypujemy mąką i rozklepujemy ciasto na szerokość blaszek.
Na ciasto wykładamy pokrojone w paski suszone pomirory, szynkę i srebrzysty ser pleśniowy. Do prostokątnej blaszki użyłam 1/3 składników nadzienia.
Krok 3 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto
4
Ciasto przykrywamy drugą połową rozklepanego ciasta , zwijamy w rulon i przekładamy do blaszki.
W blaszce kwadratowej użyłam 2/3 składników nadzienia i nie rokowałam ciasta.
Krok 4 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto
5
Wierzch ciast posmarowałam zalewą z suszonych pomidorów i posypałam czosnkiem nieźwiedzim.
Ciasta pieczemy w 180 C ok.35 minut.
Krok 5 - Ziołowe ciasto wytrawne z srebrzystym serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 15.05.2016 16:21
same pyszności do zjedzenia
Urszula Świeca 15.05.2016 15:08
Pomysłowe ciasto.))
Benita 15.05.2016 13:54
interesująca propozycja
2milutka 15.05.2016 11:30
Pysznie wygląda
Damiano
Damiano 15.05.2016 10:38
fajny przepis
Mniam 15.05.2016 10:23
Ależ to musi być pyszne! Ciekawe smaki w jednym miejscu :)
Małgorzata92 15.05.2016 08:08
Pomysłowo :)
Iwusia 14.05.2016 23:48
smakowicie się prezentuje
MAR3STA 14.05.2016 22:17
pyszne ciasto
krokus 14.05.2016 21:33
fajny przepis, wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak