Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowa pierś z kurczaka z brokułem i serkiem topionym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Aromatyczny kurczak z brokułem i serkiem topionym

pierś z kurczaka 2
serek topiony śmietankowy duży 2
brokuł 1
oliwa 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
czosnek 1

Dodatki

ziemniaki młode
koperek
sałata lodowa
sól do smaku
oliwa 2 łyżeczki

Porada

Ja osobiście nie robię panierki do tych kotletów, ale oczywiście można zrobić tradycyjną z bułki tartej. Jeśli boisz się że serek zacznie ci wyciekać tam gdzie są "łączenia" lekko obtocz pierś w mące.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowa pierś z kurczaka z brokułem i serkiem topionym

MARYNATA
Piersi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym oraz dzielimy każdą pierś na dwa mniejsze filety, lekko roztłukujemy piersi.
Przygotowujemy marynatę: oliwą z oliwek polewamy przygotowane filety, wyciskamy sok z cytryny uważając żeby nie wpadła nam pestka, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do piersi, posypujemy solom, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz koperkiem suszonym. Całość mieszamy tak żeby każda pierś była obtoczona marynatom, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
PIERŚ
W międzyczasie gotujemy różyczki brokuła w osolonej wodzie do miękkości, oraz dzielimy każdy serek topiony na 2 równe części.
Po 30 minutach wyjmujemy pierś na tacę , smarujemy wcześniej podzielonym serkiem, oraz na połowę piersi układamy różyczki z brokuła, nie za dużo żebyśmy mogli zawinąć roladki. Zawijami roladki od tej strony gdzie układaliśmy brokuł. Jeśli jest taka konieczność spiąć dodatkowa wykałaczkami. Na patelnię wlewamy oleju smażymy piersi po 5 minut z każdej strony, później przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze 10 minut nie odkrywając pokrywki. (Uwaga długość smażenia jest zależna od grubości piersi)
DODATKI
Ziemniaki gotujemy tradycyjnie, na talerzu posypujemy świeżym koperkiem. Można zetrzeć na tarce odrobinę masła.
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Porwaną sałatę układamy na talerzu na nią pokrojone pomidorki. Polewamy oliwą z oliwek oraz solimy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak