Zimowy napój litewski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zsiadłe mleko 1 litr

  • śmietana

    1/2 szklanki
  • średni burak

    1
  • / szklanki posiekanej zielenin

  • ogórek kiszony

    2
  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obranego buraka zetrzeć na tarce, zalać 1 szklanką wody i pogotować ok. 5 minut, a wywar odcedzić i wystudzić. Mleko roztrzepać ze śmietaną, wlać sok z buraka, posolić i posłodzić do smaku, dodać starte na tarce ogórki oraz zieleninę i rozmieszać. Podawać z pieczywem lub kaszą okraszoną boczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 03.10.2013 00:13
pysznosci super
Grażyna13 01.09.2013 19:37
A to ciekawe :)
m1monika 25.07.2012 11:34
super!!!
anemon 05.06.2012 13:18
Piękny, zachęcający do zrobienia różowy kolor.
kuklik 07.12.2011 21:06
ale piękny kolor
Motorek 08.09.2011 10:47
pycha
maciek7 04.09.2011 20:51
super
alaaa 09.06.2011 21:35
na sam widok ślinka leci
matii6 31.05.2011 21:35
super
marcia71 30.04.2011 02:04
łądny kolor

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat