Zimny sernik

Zimny sernik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek homogenizowany

    750 g
  • masło roślinne

    250 g
  • żółtka jaj

    6 szty
  • cukier puder

    300 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    15 g
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • mleko(słodkie)

    375 ml
  • olejek waniliowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy je do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy ją do ostudzenia, ale uważamy by się nie skrzepła.
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem.
Podczas ucierania masła dodajemy po jednym żółtku.
Kiedy już masa będzie puszysta dodajemy olejek waniliowy i serki homogenizowane. Dodajemy do masy serowej chłodną żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy herbatnikami lub biszkoptami ew. niskim blatem ciasta biszkoptowego lub piaskowego, pokrywamy je masą serową.
Wstawiamy do lodówki by masa stężała.
Na zimną masę serową wylewamy lekko krzepnącą galaretkę i odstawiamy na około 2, 5 - 3 godzin.

Do tego serniczka możemy dodać bakalii, będzie wtedy wspaniałym deserem na stole świątecznym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 13.03.2012 15:46
palce lizaĆ
Olaa 28.09.2011 08:50
dobre
marcia71 24.01.2011 10:17
dobrze wygląda
jarek4 20.10.2010 11:09
mniam
Agnieszka191 15.10.2010 22:32
ja robie cały na zimno a tu z biszkoptem, cos innego dla mnie
pipi765 13.10.2010 13:08
pysznie wygląda
marzencia2007 06.10.2010 16:34
śwetny!
justyna111 22.09.2010 17:28
rewelacja
Lidia11 22.09.2010 14:14
super
Katarzyna156 20.09.2010 18:49
ojejku.. wygląda rewelacja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat