Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimny puszek

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatników 350 g
margaryny 200 g
słodkiej śmietany 18 % 350 ml
serka mascarpone 500 g
cukru 1/2 szk
galaretka cytrynowa 1
przegotowanej gorącej wody 1 szk
sos czekoladowy
kolorowa posypka do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Zimny puszek

Herbatniki rozdrobnić np. w rozdrabniaczu.
Margarynę stopić, wlać do zmiksowanych ciastek i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno wyłożyć masę ciastkową.
Wyrównać powierzchnie i odstawić formę do związania ciastek z margaryną.
W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie rozmieszać galaretkę.
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubijać około 3 minuty.
Wsypać cukier i ubijać kolejne 3 minuty.
Dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wymieszać.
Schłodzoną, płynną galaretkę wlewać do masy śmietanowo serkowej nadal mieszając na małych obrotach.
Wymieszaną masę przełożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić formę do lodówki aby masa dobrze stężała na kilka godzin.
Na koniec sernik polać sosem czekoladowym i posypać posypką do ciast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 09.08.2012 20:31
wygląda rewelacyjnie, wpraszam się na kawałeczek :)
Konczi 03.08.2012 13:01
mmm wygląda apetycznie ... pewnie jeszcze lepiej smakuje !
Agnieszka91 03.08.2012 12:56
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak