Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chcąc odpocząć od piekarnika zrobiłam sernik na zimno. Miał być z truskawkami ale sprzedający nie mieli za ciekawych więc wyjęłam puszkę brzoskwiń. Taki serniczek też super smakuje.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne:

  • jogurt grecki

    400 gramów
  • śmietana 12%

    400 gramów
  • śmietana 18-procentowa

    200 gramów
  • twaróg półtłusty

    500 gramów
  • sok z cytryny

    0.3 szklanki
  • galaretka cytrynowa

    3 opakowania

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 26 cm (u mnie szklany spód i silikonowa obręcz) wyłożyć biszkoptami. Na biszkoptach ułożyć połówki brzoskwiń (u mnie wyszła połówka brzoskwini na co drugim biszkopcie). Galaretki rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i wystudzić.
Twaróg oraz jogurt i śmietany oraz sok z cytryny dokładnie zmiksować mikserem i potem ciągle mieszając wlewać zimną galaretkę. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, a gdy to nastąpi wylać ją delikatnie na brzoskwinie i biszkopty. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia sernika. Przed podaniem udekorować świeżą miętą.

ZEWA
Śmietany mają być kwaśne a galaretki dwie zwykłe cytrynowe a jedna krystaliczna o smaku cytrynowym. Można użyć samych zwykłych lub krystalicznych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 11.06.2018 18:20
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szk gorącej wody

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat