Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto czekoladowe:
-
gorzka czekolada
100 gramów -
mąka pszenna
78 gramów -
cukier
90 gramów -
masło 82%
70 gramów -
jajka
4 sztuki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
alkohol
1 ćwiartka -
cukier puder
17 gramów
Składniki na krem borówkowy:
-
borówki
400 gramów -
śmietana 30%
200 gramów -
serka mascarpone
200 gramów -
cukier puder
3 łyżki -
żelatyna
3 łyżeczki
Składniki na mus porzeczkowy:
-
czarna porzeczka
500 gramów -
agar-agar
2 łyżeczki
Składniki na bezy:
-
cukier
150 gramów -
białka
3 sztuki -
barwnik spożywczy do ciast
1 szczypta
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach.
Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się