Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z musem lub dżemem porzeczkowym :) Spróbujecie? Ja dodaje jeszcze kolorowe bezy i krem borówkowy, dla osłodzenia porzeczki :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • gorzka czekolada

    100 gramów
  • mąka pszenna

    78 gramów
  • cukier

    90 gramów
  • masło 82%

    70 gramów
  • jajka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • alkohol

    1 ćwiartka
  • cukier puder

    17 gramów

Składniki na krem borówkowy:

  • borówki

    400 gramów
  • śmietana 30%

    200 gramów
  • serka mascarpone

    200 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żelatyna

    3 łyżeczki

Składniki na mus porzeczkowy:

  • czarna porzeczka

    500 gramów
  • agar-agar

    2 łyżeczki

Składniki na bezy:

  • cukier

    150 gramów
  • białka

    3 sztuki
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do  wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach.

Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat