Babeczki z kremem waniliowym

Babeczki z kremem waniliowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Babeczki z kremem waniliowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka

    250 gramów
  • cukier

    200 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0.5 łyżeczki
  • maślanka

    175 gramów
  • ocet spirytusowy

    1 łyżeczka
  • masło

    100 gramów

Składniki na krem:

  • biała czekolada

    120 gramów
  • śmietanka

    200 gramów
  • serka mascarpone

    200 gramów
  • laska wanili

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki suche oprócz cukru mieszamy razem. Jajka ucieramy z cukrem, a następnie po łyżce składników suchych oraz roztopione masło. Na końcu dodajemy maślankę oraz ocet.
Masę nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.
Krem: Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem wanilii z przekrojonej laski, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc, w tym czasie masa zgęstnieje. Masę czekoladową miksujemy z serkiem mascarpone do połączenia składników, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy babeczki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat