Ciasto z sokiem marchewkowym i delicjami

Ciasto z sokiem marchewkowym i delicjami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Uwielbiam to ciasto letnią porą... Jest lekkie i nie za słodkie. To ciasto jest połączeniem dwóch słynnych ciast: Shreka oraz Kubusia.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt (blaszka 36/24,5)

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    5 sztuk

Masa marchewkowa:

  • sok marchwiowy

    900 mililitr
  • budyń waniliowy

    3 sztuki

masa śmietankowo- galaretkowa

  • śmietanka 36%

    330 mililitr
  • galaretki pomarańczowe

    1 sztuka
  • woda

    1 szklanka
  • cukier puder

    2 łyżki

dodatkowo:

  • delicje

    300 gramów
  • galaretka cytrynowa

    3 sztuki
  • woda gorąca

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do jajek dodajemy cukier i miksujemy mikserem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy łyżką. Następnie mąki dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 170-180st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, następnie delikatnie zeskrobujemy wierzch biszkopta.

Sok wlewamy do garnka( 600ml) i zagotowujemy, w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go na wrzący sok energicznie mieszając. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką.

Następnie w jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy masa śmietanowo- galaretkowa będzie gęsta to wylewamy ją na delicje.

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć to wylewamy je na wierzch ciasta. Galaretki nie mogą być zbyt płynne, ponieważ wypłyną nam wtedy poza ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dotamisio

07.03.2019 12:02
Świetnie wygląda:) Poproszę kawałek;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat