Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zieniaczane łódeczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 średnich szt
szczypiorek 1 pęczek
kwaśna śmietana 3 łyżki
masło 1 łyżka
ser żółty 6 łyżek
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki
curry 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
oliwa do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Zieniaczane łódeczki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół. Każdą połówkę natłuścić oliwą, posolić i zawinąć każdą osobno w aluminiową folię. Ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec godzinę. Po tym czasie ziemniaki ostudzić, łyżeczką wydłubać miąższ pozostawiając 5 mm ścianki.
Krok 1 - Zieniaczane łódeczki foto
2
Miąższ ziemniaków rozgnieść w misce, dodać śmietanę, masło, cebulkę prażoną, ser żółty i 1/2 pęczka szczypiorku..
Krok 2 - Zieniaczane łódeczki foto
3
Masę dokładnie wyrobić, doprawić curry , solą i pieprzem.
Krok 3 - Zieniaczane łódeczki foto
4
Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek. Ziemniaki ułożyć na blaszce i zapiec 15 minut w 200 C. Po wyjęciu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Zieniaczane łódeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 01.07.2017 12:35
smaczny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak