Zieniaczane łódeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5 średnich szt
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • ser żółty

    6 łyżek
  • cebula prażona

    2 łyżki
  • curry

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oliwa

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zieniaczane łódeczki foto
Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół. Każdą połówkę natłuścić oliwą, posolić i zawinąć każdą osobno w aluminiową folię. Ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec godzinę. Po tym czasie ziemniaki ostudzić, łyżeczką wydłubać miąższ pozostawiając 5 mm ścianki.
Krok 2 - Zieniaczane łódeczki foto
Miąższ ziemniaków rozgnieść w misce, dodać śmietanę, masło, cebulkę prażoną, ser żółty i 1/2 pęczka szczypiorku..
Krok 3 - Zieniaczane łódeczki foto
Masę dokładnie wyrobić, doprawić curry , solą i pieprzem.
Krok 4 - Zieniaczane łódeczki foto
Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek. Ziemniaki ułożyć na blaszce i zapiec 15 minut w 200 C. Po wyjęciu posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 01.07.2017 12:35
smaczny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat