Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki średnie

    8 sztuk
  • oliwki czarne

    1/2 szklanki
  • oliwki zielone

    1/2 szklanki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • pomidory suszone w zalewie

    5 sztuk
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • camembert

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową foto
Ziemniaki myję, szoruję i osuszam. Układam na blaszce na foli aluminiowej i wstawiam do piekarnika na 40 minut temp 180 stopni. Oliwki czarne i zielone kroję, paprykę czerwona także w kostkę i chili w krążki. Cukinie kroję w kostkę i przesmażam na patelni, razem z czosnkiem sprasowanym. Dodaję do farszu z oliwek, razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami doprawiam solą, pieprzem.
Krok 2 - Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową foto
Ziemniaki przekrawam na pół, wydrążam środek i nakładam farsz do każdej połówki.
Krok 3 - Ziemniaki zapiekane z salsą oliwkową foto
Posypuję słonecznikiem dodaję ser camembert, połówki pomidorków i zapiekam 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 09.01.2014 15:35
pięknie wyglądają
ONY_za_kare 17.04.2013 13:18
ale te ziemniaczki muszą być pyszne...
Katarzyna34 16.04.2013 20:56
smakowicie wygląda
probofka 16.04.2013 19:09
super pomysł wykorzystam jako przystawka
jozefinach 16.04.2013 12:26
Ziemniaki wyglądają bardzo smakowicie.
manaika 16.04.2013 11:12
już mi się podobają
Alex_M 16.04.2013 10:11
super! podoba mi sie!
Pomocnik 16.04.2013 09:53
ale to ślicznie wygląda
wyattearp 16.04.2013 08:21
świetny przepis
Konczi 16.04.2013 08:17
rewelacyjne połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat