Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z ciemnym sosem z brązowych pieczarek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 4 średnie
pieczarki brązowe 1/2 kg
cebula 1 szt
śmietana 18 proc 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z ciemnym sosem z brązowych pieczarek

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Grzyby kroimy w plasterki i smażymy na patelni na maśle klarowanym razem z cebulką aż woda wyparuje i pieczarki i cebulka się zrumienią. Dodajemy sól (ja dodaję himalajskiej) i pieprzu (u mnie ziołowy). Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietany, wcześniej ją hartując (dodać odrobinę grzybów do śmietany a dopiero potem całą śmietanę przelać na patelnię).

Polać sosem ziemniaki. Można dodać zielonej pietruszki.

Szybki, prosty i smaczny obiad. Brązowe pieczarki są bardziej "mięsiste" niż te białe i bardziej konsystencją i smakiem przypominają leśne grzyby.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.01.2017 18:46
chętnie zrobię
Marta1986 09.01.2017 18:22
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak