Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone ze smalcem i cebulką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 2 szt
smalec 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone ze smalcem i cebulką

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy cebulkę, podsmażamy kilka chwil, aż tylko lekko się zeszkli. Solimy dość mocno i dodajemy pieprz do smaku.

Polewamy tym ziemniaki, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, w zależności od ich wielkości i rodzaju ok. 50 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:15
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak