Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone w ziołach

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 szt
cebula 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone w ziołach

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przygotować blaszkę do pieczenia: wyłożyć ją papierem, który następnie posmarować cienką warstwą oleju.
Na blaszce ułożyć warstwę ziemniaków, posypać ją obficie ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Krok 1 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto
2
Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka.
Krok 2 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto
3
Na tak przygotowane ziemniaki ułożyć warstwę cebuli, posypać ją solą.
Następnie znów ułożyć warstwę ziemniaków i ponownie posypać ziołami prowansalskimi. Na nie ułożyć cebule.
Krok 3 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 80 minut.
W połowie pieczenia zamieszać ziemniaki.
Krok 4 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto
5
Tak przygotowane ziemniaki można podawać z różnego rodzaju surówkami, jak i tylko z sosem czosnkowym.
Krok 5 - Ziemniaki pieczone w ziołach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 05.05.2013 10:48
Super pomysł.
iwi 05.05.2013 08:35
Coś nowego i pysznego.
IwonaDD 05.05.2013 08:32
fajna alternatywa dla smażenia
Mniam 05.05.2013 08:01
Podobnie robię takie ziemniaczki, ale smażone na patelni. Są pyszne!
Justyna Jussstiii 04.05.2013 23:27
PYCHOTKA POLECAM:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak