Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone - jak z ogniska

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1kg sypkie
mąka pszenna 3 łyżki
sól 1/2 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Porada

Do mącznej panierki można dodać ulubione zioła i przyprawy - curry, chili, kumin, kminek, majeranek, etc.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone - jak z ogniska

Kroki postępowania

1
W sporej salaterce połączyć mąkę pszenną, sól i pieprz - dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Ziemniaki pieczone - jak z ogniska foto
2
Ziemniaki wybrać równej wielkości i przeznaczone do pieczenia (z dużą zawartością skrobi) - wymyć je i nakłuć widelcem w kilku miejscach, co zapobiegnie pękaniu skórki w trakcie pieczenia.
Krok 2 - Ziemniaki pieczone - jak z ogniska foto
3
Przygotowane ziemniaki przelać wodą, aby były mokre.
Krok 3 - Ziemniaki pieczone - jak z ogniska foto
4
Każdy obtoczyć w przygotowanej mące z przyprawami - nie strząsać nadmiaru mąki!
Krok 4 - Ziemniaki pieczone - jak z ogniska foto
5
Gotowe ziemniaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Ziemniaki pieczone - jak z ogniska foto
6
Piekarnik nagrzać do 230*C i włączyć funkcję termoobiegu - wsunąć blachę z ziemniaka i - piec do miękkości oraz uzyskania przypieczonej chrupiącej skórki.
Krok 6 - Ziemniaki pieczone - jak z ogniska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.11.2014 09:41
Naprawdę wyszły bardzo fanie, mięciutkie i sypkie w środku, a na zewnątrz chrupiąca przypieczona skórka :)
Renata9 10.11.2014 17:21
Wow, jakie smaczne ziemniaczki, aż ślinka na sam widok leci :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak