Ziemniaki nadziewane pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • pieczarki

    25 dag
  • grzyby suszone

    2-3 szt
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • śmietanka

    1/2 szkl
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzybki opłukać, zamoczyć na 2 godziny i ugotować. Ziemniaki obrać, wydrążyć łyżeczką środki, włożyć do garnka razem z wydrążonymi cząstkami, posolić i gotować przez kilka minut. Na patelni rozgrzać masło, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 10 minut. Do podsmażonych pieczarek dodać drobno pokrojone ugotowane grzybki, posiekany miąższ z ziemniaków, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wydrążone ziemniaki napełnić farszem, ułożyć w naczyniu, wlać wywar z grzybów i dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z ziemniakami, zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 18.07.2012 20:58
Lubię takie dania.
Motorek 05.04.2012 09:25
moje smaki
Iwona51 21.11.2011 09:07
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat