Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie paseczki. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy cebulę i wędzoną paprykę posiekane w drobną kostkę. Smażymy przez 10-15 minut aż kiełbasa się zarumieni po czym dodajemy jarmuż. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na pół, wydrążamy miąższ i napełniamy farszem z jarmużu i kiełbasy.
Łódeczki ziemniaczane owijamy/otulamy plasterkami boczku, na każdą kładziemy gałązkę rozmarynu i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby boczek się przyrumienił.
Przed podaniem na każdą ziemniaczaną łódeczkę kładziemy kilka wiórków masła.